Alergia

Według szacunków Światowej Organizacji Zdrowia alergia jest umieszczana na trzecim miejscu na liście najczęściej występujących schorzeń. Jest chorobą zaliczaną do plag cywilizacyjnych.

W państwach wysoko rozwiniętych chorzy na alergie stanowią około 30% społeczeństwa. Natomiast w 2020 roku przewiduje się, że będzie więcej osób chorych  z powodu alergii niż wolnych od niej

Alergię, czyli uczulenie określa się jako wrodzoną nadwrażliwość organizmu na niektóre czynniki – alergeny, występujące w środowisku. Alergia jest w rzeczywistości nieadekwatną lub przesadną odpowiedzią układu immunologicznego na antygeny – zwane w tym przypadku alergenami, które z zasady nie powinny jej wywołać

Różne objawy tej nadwrażliwości mogą pojawić się niemal natychmiast po zadziałaniu alergenu – w ciągu kilku bądź kilkunastu minut, z nieznacznym opóźnieniem – po 6–8 godzinach lub późno – po 48–72 godzinach.

W poniższym tekście postaram się przybliżyć tylko kilka spośród setek przykładów z życia codziennego wpływających na rozwój tzw. terenu alergicznego.

Zewsząd atakowani jesteśmy przez różnego rodzaju związki trujące. Przy czym zaznaczyć należy, że nie chodzi bynajmniej tylko o skażenie środowiska naturalnego (wody, powietrza), o czym powszechnie i głośno się mówi.

Wystąpieniu alergii sprzyja coraz większe „zanieczyszczenie” żywności różnymi dodatkami „poprawiającymi” jej jakość, np. substancjami konserwującymi, przedłużającymi świeżość, spulchniaczami pieczywa, uatrakcyjniającymi wygląd produktu, substancje podnoszące walory smakowe i zapachowe. Sami, na własne życzenie się zatruwamy, jedząc tak popularne obecnie zupy błyskawiczne, ciasta w proszku, pijąc napoje gazowane, a także stosując na co dzień wszystkie przyprawy zawierające zamiast naturalnych i zdrowych ziół sztuczne wzmacniacze smaku i aromaty.

Te „efektowne” i „efektywne” a przede wszystkim szkodliwe związki chemiczne wywołują liczne reakcje alergiczne. Nawet najbardziej odporny organizm przez lata narażony na działanie substancji celowo dodawanych do żywności w końcu zacznie bronić się przed „wrogiem” ostrą alergią – stąd tak często pojawiające się obecnie alergie wieku dojrzałego.

Czynnikami powodującymi nabycie alergii mogą być nawet substancje, których nie podejrzewamy o szkodliwość, np. niektóre leki, zwłaszcza antybiotyki.

Silnym alergenem jest również popularna aspiryna, lek najczęściej stosowany na świecie. I to nie tylko w pojedynczej tabletce, ale także jako składnik innych substancji, również produktów żywnościowych.

Objawy uczuleniowe występują po zjedzeniu mięsa lub wypiciu mleka zwierząt karmionych paszą z dodatkiem m.in. antybiotyków.

Na alergię chorują również osoby mieszkające w pobliżu zakładów chemicznych lub farmaceutycznych produkujących substancje, które mogą być alergenami.

Szkodliwe mogą być kosmetyki, dlatego kupując je trzeba zwracać uwagę na to, które są hipoalergiczne, tzn, nie zawierają składników uczulających.

Niektóre osoby mogą zachorować, stosując kolorowe pigułki, ponieważ alergenem może być żółty barwnik, używany do polewy tabletkowej. Ten sam barwnik (tartrazyna E102) w połączeniu z benzoesanami E210-215, jest często odpowiedzialna za wystąpienie syndromu ADHD - nadpobudliwości u dzieci, barwnik ten jest także czynnikiem uwalniającym histaminę, dlatego po jego spożyciu astmatycy mogą odczuć wzmożone objawy choroby. Barwnik ten jest również dodatkiem do niektórych wyrobów cukierniczych, kolorowych napojów niegazowanych i konserw rybnych.

Nietypowym czynnikiem uczulającym są niektóre leki przeciwalergiczne, mi .in. przeciwhistaminowe, jeśli są stosowane przez wiele miesięcy.

Z alergii się nie wyrasta. Choruje się na nią przez całe życie, jednak w każdym wieku mogą wystąpić nowe objawy.

O katarze siennym, astmie alergicznej lub pokrzywce oraz problemach żołądkowo-jelitowych (wymioty, biegunki, bóle brzucha - kolki, wzdęcia, zaparcia) wiemy niemal wszyscy. Jednak alergia może dać o sobie znać objawami nietypowymi:

  1. bóle i zawroty głowy,
  2. silne migreny,
  3. kłopoty ze słyszeniem niektórych dźwięków,
  4. zaburzenia widzenia rzadko lub prawie wcale nie są kojarzone z uczuleniem,
  5. aż w 40% przypadków nawracające zapalenie uszu to objaw alergii.

Z najnowszych badan wynika, że u osób dorosłych reakcje uczuleniowe mogą być przyczyną:

  1. zapalenia jelit,
  2. zapalenia żołądka,
  3. przewlekłych zaparć,
  4. nadmiernej senności.

Rozpoznanie i leczenie alergii jest domeną lekarza alergologa. Należy jednak pamiętać, że stosowane leki przeciwhistaminowe lub sterydowe działają jedynie objawowo czyli nie leczą z alergii a jedynie pozwalają zredukować jej objawy.

Medycyna proponuje unikanie alergenów. Nie zawsze jednak jest to możliwe, bo nie da się wokół malca czy osoby dorosłej stworzyć sterylnej „czapy”, np. bez roztoczy kurzu domowego czy pyłków. Niestety, nie unikniemy ani toksyn pochodzących z zanieczyszczonego środowiska, ani tym bardziej bogatej w polepszacze i konserwanty żywności. Jedyne co możemy zrobić, to ograniczyć tragiczne skutki takiego stanu rzeczy. Właśnie dlatego wielu rodziców, pacjentów próbuje metod alternatywnych. A nuż jednak zadziałają?

Zwolennicy biorezonansu nie obiecują cudów. Ostrzegają, że uczulenie może wrócić: po miesiącu, dwóch, roku, kilku latach. Ale z drugiej strony również „oficjalna” medycyna nie obiecuje całkowitego wyleczenia z alergii. Wiadomo, że jedno uczulenie często przechodzi w drugie.

Dzięki terapii biorezonansowej organizm odzyskuje równowagę. System odpornościowy jest przygotowany i gotowy do zwalczania antygenów, objawy alergii zostają wyciszone. Organizm odzyskuje odporność – problem alergii odchodzi w niepamięć a stosowanie leków nie jest w ogóle konieczne.

Terapia biorezonansowe może być również dodatkowo nakierowana na usunięcie z organizmu nagromadzonych toksyn, które uniemożliwiają odzyskanie równowagi przez organizm.

rzuć palenie sieradz
Pozbądź się nałogu.
O NAS | HISTORIA | MORA | DIAGNOSTYKA | KONTAKT