W organizmie człowieka znajduje się pewien rodzaj grzyba Candida albicans.
Grzyb ten jest organizmem wszędobylskim, obecnym praktycznie wszędzie w środowisku. Nie stwarza żadnego zagrożenia dla człowieka dopóki nasz organizm posiada normalnie funkcjonujący i sprawny układ odpornościowy. W przypadku gdy nasz układ immunologiczny zawodzi, może dojść do rozprzestrzenienia się drożdży z rodzaju Candida wewnątrz naszego organizmu, co prowadzi do groźnej choroby – kandydozy, zwanej również drożdżycą.
Kandydozy są grzybicą wielopostaciową. Ograniczają się do jednego miejsca w organizmie lub wywołują objawy ogólnoustrojowe o ciężkim przebiegu. Candida może być pasożytem na:
- błonach śluzowych jamy ustnej,
- błonie śluzowej jelita grubego,
- skórze gładkiej lub owłosionej,
- w drogach moczowych,
- w układzie oddechowym,
- w drogach płciowych,
- a nawet na tkance nerwowej.
Nie zapominajmy, że stanowią także składnik naturalnej mikroflory przewodu pokarmowego ludzi zdrowych. W sprzyjających warunkach grzyb zmienia saprofityczny tryb życia na pasożytniczy.
Do najważniejszych przyczyn zakażeń kandydozą należą:
- osłabiony układ immunologiczny,
- długotrwałe przyjmowanie antybiotyków,
- osłabienie organizmu (stres, wyczerpanie, brak snu i wypoczynku),
- zła dieta bogata w cukry proste, wysokosłodzone produkty spożywcze (np. cola),
- dieta bogata w mięso i mleko zawierające antybiotyki, i hormony sterydowe,
- niskie spożycie warzyw,
- spożywanie żywności typu fast food (hamburgery, hot dogi, pizza),
- nadużywanie używek: kawy, alkoholu, nikotyny,
- zażywanie hormonów sterydowych,
- picie nieprzegotowanej wody,
- używanie wspólnych ręczników, mydła, kostiumów kąpielowych.
Niewłaściwe odżywianie prowadzi do rozwoju grzybicy. Źle strawione produkty (głównie cukry) prowokują istniejące łagodne formy naszej flory jelitowej do przeobrażenia się w groźne grzyby- pasożyty.
Podczas stosowania antybiotyków, leków antykoncepcyjcych, sterydów, drożdżak rozwija się w sposób niekontrolowany. Dochodzi wtedy do dysbiozy przewodu pokarmowego z licznymi objawami chorobowymi ze strony układu pokarmowego, kondycji skóry i stanu zdrowia psychicznego.
Powstaniu grzybicy sprzyja ciąża, okres okołomenopauzalny, choroby metaboliczne (cukrzyca), stosowanie leków sterydowych, stres, przyjmowanie pigułek antykoncepcyjnych.
Jak wykazały szwajcarskie badania grzyb Candida występujący w każdym ludzkim organizmie. Podczas wzmożonego rozmnażanie się prowadzi do objawów infekcji. Namnażaniu sprzyja jednoczesne, silne obciążenie metalami ciężkimi. Klasycznym przykładem takiego obciążenia może być powolne zatruwanie organizmu rtęcią z amalgamatu dentystycznego, względnie innymi toksynami z otoczenia. Działanie aparatu MORA SUPER w tym przypadku polega przede wszystkim na odtruwaniu organizmu z metali ciężkich.
Mnogość objawów związanych z zakażeniem Candida sprawia iż nie można dokonać ich ścisłej klasyfikacji. Nie ma również stałych, jednakowych objawów występujących u wszystkich chorych, co z kolei utrudnia jednoznaczną diagnozę.
Generalnie objawy podzielić można na 4 kategorie:
-
objawy dotyczące przewodu pokarmowego, np.: alergie pokarmowe, biały nalot na języku, biegunki, zaparcia, bóle brzucha i inne,
-
objawy dotyczące narządów rodnych, np.: częstomocz, zapalenie pęcherza moczowego i dróg moczowych, poronienia, niepłodność, uczucie pieczenia i swędzenia w czasie oddawania moczu i inne,
-
objawy dotyczące skóry, np.: obraz chorobowy AZS, sucha i łuszcząca się skóra, grzybice skórne, zimne ręce i stopy, potliwość i inne,
-
objawy dotyczące zaburzeń psychicznych, np.: bóle głowy, zaburzenia snu, trudności w koncentracji i zapamiętywaniu, chroniczne zmęczenie, brak energii i inne.
Profilaktyka drożdżycy:
- unikanie żywności, która zawiera sztuczne cukry, śluzy (produkty z wysoko przetworzonej pszenicy, mleko) oraz wszelkiej wysoko przetworzonej żywności,
- unikajmy żywności zawierającej alergeny, czyli mleka i jego przetworów za wyjątkiem mleka kwaśnego, maślanki, masła,
- stosowanie diety rozdzielnej poprawiającej trawienie i wspomagającej utrzymanie stanu homeostazy (samoregulacji procesów biologicznych) w naszych organizmach,
- dieta zgodna z grupą krwi,
- dobieranie indywidualnie i intuicyjnie produktów spożywczych,
- unikajmy także nadmiernego stosowania „nowoczesnych” środków higieny osobistej.
Zabronione są:
- cukier w każdej postaci, także cukier winogronowy, owocowy, miód, konfitury, czekolada potrawy mączne zawierające cukier takie jak ciasta, torty, keksy, pieczywo drożdżowe,
- słodkie owoce (surowe i gotowane), szczególnie winogrona, pomarańcze, brzoskwinie, śliwki
- słodkie soki owocowe, winogronowe, lemoniady, cola, piwo, whisky, słodkie wina,
- produkty z białej mąki i makarony (dozwolone w małych ilościach).
Dozwolone są:
- chleb pełnoziarnisty, razowiec (w umiarkowanych ilościach),
- mięso i kiełbasy (poza panierowanymi produktami), ryby, jajka,
- ziemniaki, jarzyny bulwiaste (surowe i gotowane), sałatki, szpinak, pomidory, ogórki rzodkiewki, rzepa, warzywa strączkowe, kalarepa,
- ryż (w małych ilościach),
- kiszona kapusta (surowa, gotowana), cebula, czosnek, zioła ogrodowe,
- mleko, ser, produkty z kwaśnego mleka (nie słodzone), masło,
- kwaśne owoce, cytryny, kwaśne jabłka (nie więcej niż dwa dziennie),
- kompoty z kwaśnych owoców (nie słodzone),
- kawa, herbata (bez cukru), woda mineralna, wytrawne wina, sól i przyprawy.
Poza unikaniem pokarmów zawierających cukier ważne jest usuwanie na drodze mechanicznej skupisk drożdży z jelita cienkiego i grubego. Służą temu specjalne diety bogato resztkowe.
Aparat MORA SUPER w szybki sposób diagnozuje rodzaj grzybicy oraz pozwala określić i przeprowadzić terapię prowadzącą do skutecznego pozbycia się tego uporczywego schorzenia.
Dzięki terapii biorezonansowej organizm odzyskuje równowagę. System odpornościowy jest przygotowany i gotowy do zwalczania rozmnażającej się Candidy. Objawy kandydozy zostają wyciszone.
Badanie nie przynosi skutków ubocznych i nie stwierdzono jego szkodliwego działania. Terapia jest przyjazna dla organizmu pacjenta i bezbolesna, co jest ważne w szczególności w przypadku dzieci, które są szczególnie narażone na rozwój tego wszędobylskiego organizmu.
W gabinecie wykonuje się całkowicie bezboleśnie i bezinwazyjnie (bez iniekcji) testy na obecność Candidy albicans w organizmie pacjenta.
Zarówno proces diagnostyki jak i postęp terapii są mierzone na punktach akupunkturowych i automatycznie odnotowywane.